کامپیوترتان را روشن می کنید و متوجه می شوید که ویندوز بالا نمی آید! — چکاری انجام می دهید؟ بوت نشدن ویندوز مشکلی است که برای خیلی ها اتفاق می افتد، دلایل مختلفی هم دارد. خوب شما باید شروع کنید به عیب یابی.
ویندوزهای جدید در برطرف کردن این مشکلات بهتر هستند، درحالی که ویندوز اکس پی کاملا متوقف می شود و گزینه ای را در اختیار شما قرار نمی دهد، ویندوزهای جدیدتر سعی می کنند که گزینههایی خودکار را در اختیار شما قرار دهند.
به زمان قبل از بالا نیامدن ویندوز فکر کنید و ببینید چه تغییراتی در ویندوزتان انجام داده اید. آیا درایور جدیدی نصب کردید؟ سخت افزار جدیدی اضافه کرده اید؟ یا درب کیس را باز کرده اید و کاری انجام داده اید. ممکن است که درایوری که نصب کرده اید دارای باگ باشد، یا سخت افزار جدید با سیستم شما ناسازگار باشد، و یا کابلی را که درون کیس برداشته اید یا قطع کرده اید به سیستم شما آسیب رسانده باشد.
به زمان قبل از بالا نیامدن ویندوز فکر کنید و ببینید چه تغییراتی در ویندوزتان انجام داده اید. آیا درایور جدیدی نصب کردید؟ سخت افزار جدیدی اضافه کرده اید؟ یا درب کیس را باز کرده اید و کاری انجام داده اید. ممکن است که درایوری که نصب کرده اید دارای باگ باشد، یا سخت افزار جدید با سیستم شما ناسازگار باشد، و یا کابلی را که درون کیس برداشته اید یا قطع کرده اید به سیستم شما آسیب رسانده باشد.
اگر کامپیوترتان روشن می شود و درون صفحه نمایش پیغام خطایی مثل No Bootable Device یا Disk Error نمایش داده می شود، به این معنی است که ویندوز شما نمی تواند از طریق هاردی که ویندوز روی آن نصب است، بوت شود. در این قسمت باید وارد تنظیمات بایاس و یا UEFI سیستم شوید و اولویت بوت را به درستی تنظیم کنید و ببینید که اولویت بوت برروی هارد شما تنظیم شده است یا خیر.
اگر دیسک سخت یا هارد شما در لیست موجود نباشد، ممکن است که هارد شما آسیب دیده باشد و دیگر قابل بوت نباشد.
در این مورد، شما باید دیسک نصب ویندوز را قرار دهید و عملیات تعمیر استارت آپ Startup Repair را انجام دهید. با انجام این کار ممکن است که مشکل ویندوز شما برطرف شود. به عنوان مثال، اگر سکتور بوت هارد درایو تغییر کرده باشد، با انجام این عملیات این سکتور دوباره نویسی می شود. اگر در طول عملیات تعمیر استارت آپ، هارددیسک توسط سیستم شناخته نشد، احتمالا سیستم شما دارای مشکل سخت افزاری است.
البته راههایی برای تعمیر دستی بوت لودر bootloader ویندوز وجود دارد که باید از دستورات fixmbr و fixboot در خط فرمان استفاده کنید که می توانید با جستجو در اینترنت به نتیجه برسید. ویندوز های جدیدتر مثل 8 و 7 ابزارهای خودکاری را برای تعمیر اینگونه مشکلات در اختیار شما قرار می دهند.
اگر به نظر می رسد که ویندوز تا حدودی بالا می آید ولی در طول بالا آمدن کرش می کند و متوقف می شود، این هم می تواند مشکل سخت افزاری باشد هم نرم افزاری. در این حالت باید عملیات تعمیر و بازیابی استارت آپ ویندوز را که قبلا گفته شد را انجام دهید. اگر باز هم کمکی نکرد، شما چاره ای جز نصب مجدد ویندوز ندارید، یا اگر از ویندوز 8 استفاده می کنید می توانید ویندوز را رفرش یا ریست کنید.
اگر در حین انجام تعمیر استارت آپ نصب مجدد ویندوز با خطا مواجه شدید، یا بعد اینکه ویندوز را مجددا نصب کردید دوباره به همین مشکل برخوردید، در این حالت مشکل به احتمال زیاد سخت افزاری است.
اگر کامپیوترتان کرش می کند و در طول بالا آمدن صفحه آبی می آید، می تواند دلایل نرم افزاری و سخت افزاری داشته باشد. مثلا زمان لود شدن ویندوز یک بدافزار یا ویروس یا یک درایور نصب شده دارای مشکل می تواند باعث ایجاد کرش شود و ویندوز به درستی بوت نشود و یا ممکن است به خاطر عدم کارکرد صحیح سخت افزار شما باشد.
برای آزمایش آن، کامپیوتر را به حالت سیف مود safe mode ببرید، در حالت سیف مود، ویندوز درایورهای سخت افزاری را بار گذاری نمی کند و نرم افزارهایی که به طور خودکار اجرا می شوند را نیز اجرا نمی کند. اگر کامپیوتر شما در این حالت به خوبی کار کرد، سعی کنید درایوری که اخیرا نصب کرده اید را پاک کنید، از سیستم ریستور استفاده کنید و سیستم خود را توسط آنتی ویروس اسکن کنید. اگر خوش شانس باشید، انجام یکی از این کارها ممکن است مشکل را برطرف کند.
اگر ویندوز شما هنوز هم درست نشد، ویندوزتان را دوباره نصب کنید و یا از قابلیت رفرش یا ریست ویندوز 8 بهره ببرید. با نصب ویندوز همهی تنظیمات به حالت اول و کارخانه بازخواهد گشت. اگر همچنان مشکل حل نشد، قاعدتا مشکل سخت افزاری است.
اگر شما پرونده و فایلهای مهمی دارید که ممکن است از دست بدهید و می خواهید قبل از نصب مجدد ویندوز آنها را حفظ کنید، شما می توانید از دیسک های زنده ویندوز و لینوکس استفاده کنید و یا فلش مموری خود را بوتیبل کنید. با این روش می توانید بدون نصب ویندوز به اطلاعاتتان دسترسی پیدا کنید و فایلهایتان را به هارد های خارجی یا اکسترنال منتقل کنید. اگر این کار را هم نتوانستید انجام دهید، می توانید هارددرایوتان را از سیستم جدا کنید، درون سیستم دیگری قرار دهید و فایل هایتان را بازیابی کنید.
بعد از انجام این مراحل در اکثر موارد مشکل بالا نیامدن ویندوز برطرف خواهد شد، حداقل یکی از این مراحل ممکن است مشکل را برطرف کند. اگر نشد، شما خیلی بدشانس هستید و قطعه ای از سخت افزار شما عمرش به پایان رسیده است.